
در این مقاله مباحثی را در مورد اختلال دوقطبی راهنمایی میکند که بینشهایی را از افراد، اعضای خانواده و متخصصان سلامت روان ارائه میدهد.
توجه: محتوا شامل بحث هایی در مورد موضوعاتی مانند اقدام به خودکشی است و ممکن است محرک باشد.

اختلال دو قطبی چیست؟
اختلال دوقطبی یک بیماری روانی است که باعث تغییرات چشمگیری در خلق و خو، انرژی و توانایی فرد برای تفکر واضح می شود. افراد مبتلا به دوقطبی خلق و خوی بالا و پایین را تجربه می کنند که به عنوان شیدایی و افسردگی شناخته می شود که با فراز و نشیب های معمولی که اکثر افراد تجربه می کنند متفاوت است.
میانگین سن شروع حدود ۲۵ سال است، اما می تواند در نوجوانان یا به طور غیر معمول در دوران کودکی رخ دهد. این عارضه مردان و زنان را به طور مساوی تحت تأثیر قرار می دهد، حدود ۲.۸ درصد از جمعیت ایالات متحده با اختلال دوقطبی تشخیص داده می شوند و تقریباً ۸۳ درصد موارد به عنوان شدید طبقه بندی می شوند.
در صورت عدم درمان، اختلال دوقطبی معمولا بدتر می شود. با این حال، با یک برنامه درمانی خوب از جمله روان درمانی، داروها، سبک زندگی سالم، برنامه منظم و شناسایی زودهنگام علائم، بسیاری از افراد با این بیماری به خوبی زندگی می کنند.
انواع اختلال دو قطبی
چهار نوع اختلال دوقطبی
اختلال دوقطبی یک بیماری است که در آن افراد یک یا چند دوره شیدایی را تجربه کرده اند. اکثر افرادی که با دوقطبی I تشخیص داده میشوند، هم دورههای شیدایی و هم افسردگی را تجربه میکنند، اگرچه یک دوره افسردگی برای تشخیص ضروری نیست. برای تشخیص دوقطبی I، دوره های شیدایی فرد باید حداقل هفت روز طول بکشد یا آنقدر شدید باشد که نیاز به بستری شدن در بیمارستان باشد.
اختلال دوقطبی II زیرمجموعهای از اختلال دوقطبی است که در آن افراد دورههای افسردگی را تجربه میکنند که با دورههای هیپومانیک به جلو و عقب تغییر میکنند، اما هرگز یک دوره شیدایی «کامل» را تجربه نمیکنند.
اختلال سیکلوتیمیک یا سیکلوتیمیا یک حالت خلقی مزمن ناپایدار است که در آن افراد هیپومانیا و افسردگی خفیف را برای حداقل دو سال تجربه می کنند. افراد مبتلا به سیکلوتیمیا ممکن است دوره های کوتاهی از خلق و خوی طبیعی داشته باشند، اما این دوره ها کمتر از هشت هفته طول می کشد.
اختلال دوقطبی، «مشخص شده دیگر» و «نامشخص» زمانی است که فرد معیارهای دوقطبی I، II یا سیکلوتیمیا را برآورده نمیکند اما هنوز دورههایی از افزایش خلق و خوی غیرطبیعی قابل توجه بالینی را تجربه کرده است.
علائم اختلال دو قطبی
علائم و شدت آن ها می تواند متفاوت باشد. یک فرد مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است حالتهای شیدایی یا افسردگی مشخصی داشته باشد، اما همچنین ممکن است دورههای طولانی گاهی سالها بدون علائم داشته باشد. یک فرد همچنین می تواند هر دو حالت افراطی را به طور همزمان یا به ترتیب سریع تجربه کند.
دورههای دوقطبی شدید شیدایی یا افسردگی ممکن است شامل علائم روانپریشی مانند توهم یا هذیان باشد. معمولاً این علائم روان پریشی منعکس کننده خلق و خوی شدید فرد است. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی که علائم روان پریشی دارند به اشتباه می توانند اسکیزوفرنی را تشخیص دهند.
شیدایی برای تشخیص اختلال دوقطبی، فرد باید حداقل یک دوره شیدایی یا هیپومانیا را تجربه کرده باشد. هیپومانیا شکل خفیف تری از شیدایی است که شامل دوره های روان پریشی نمی شود. افراد مبتلا به هیپومانیا اغلب می توانند در موقعیت های اجتماعی یا محل کار به خوبی عمل کنند. برخی از افراد مبتلا به اختلال دوقطبی در طول زندگی خود بارها دچار دوره های شیدایی یا هیپومانیا می شوند. دیگران ممکن است آنها را به ندرت تجربه کنند.
اگرچه ممکن است فرد مبتلا به دوقطبی خلق و خوی شیدایی بالا را جذاب بداند – به خصوص اگر بعد از افسردگی رخ دهد – “بالا” در یک سطح راحت یا قابل کنترل متوقف نمی شود. خلق و خوی می تواند به سرعت تحریک پذیرتر، رفتار غیرقابل پیش بینی تر و قضاوت بیشتر مختل شود. در طول دوره های شیدایی، افراد اغلب به صورت تکانشی رفتار می کنند، تصمیمات بی پروا می گیرند و ریسک های غیرعادی می کنند.
اغلب اوقات، افراد در حالت جنون از عواقب منفی اعمال خود بی اطلاع هستند. در اختلال دوقطبی، خودکشی یک خطر همیشگی است، زیرا برخی افراد حتی در حالت های شیدایی به خودکشی می پردازند. یادگیری از قسمتهای قبلی که چه نوع رفتاری نشاندهنده «پرچمهای قرمز» رفتار شیدایی است میتواند به مدیریت علائم بیماری کمک کند.
افسردگی. پایین بودن افسردگی دوقطبی اغلب آنقدر ناتوان کننده است که افراد ممکن است نتوانند از رختخواب خارج شوند. به طور معمول، افرادی که یک دوره افسردگی را تجربه می کنند در به خواب رفتن و به خواب ماندن مشکل دارند، در حالی که دیگران مدت طولانی می خوابند.
علل بروز اختلال دو قطبی
به نظر می رسد اختلال دوقطبی از ترکیبی از عوامل به منبع قابل اعتماد منتج می شود.
- عوامل ژنتیکی: اختلال دوقطبی در افرادی که یکی از اعضای خانواده به این بیماری مبتلا هستند، شایع تر است. تعدادی از ویژگی های ژنتیکی ممکن است دخیل باشند.
- ویژگیهای بیولوژیکی: تحقیقات نشان میدهد که عدم تعادل در انتقالدهندههای عصبی یا هورمونهایی که بر مغز تأثیر میگذارند ممکن است نقش داشته باشند.
- عوامل محیطی: رویدادهای زندگی، مانند سوء استفاده، استرس روانی، “از دست دادن قابل توجه” یا یک رویداد آسیب زا دیگر، ممکن است باعث ایجاد یک دوره اولیه در یک فرد مستعد شود.
اختلال دو قطبی چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص اختلال دوقطبی، پزشک ممکن است معاینه فیزیکی انجام دهد، مصاحبه انجام دهد و آزمایش های آزمایشگاهی را تجویز کند. در حالی که اختلال دوقطبی را نمیتوان در آزمایش خون یا اسکن بدن مشاهده کرد، این آزمایشها میتوانند به رد سایر بیماریهایی که میتوانند شبیه این اختلال باشند، مانند پرکاری تیروئید کمک کنند. اگر هیچ بیماری دیگری (یا داروهایی مانند استروئیدها) باعث ایجاد علائم نشود، پزشک ممکن است مراقبت های بهداشت روانی را توصیه کند.
برای تشخیص اختلال دوقطبی، فرد باید حداقل یک دوره شیدایی یا هیپومانیا را تجربه کرده باشد. متخصصان مراقبت از سلامت روان از راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM) برای تشخیص “نوع” اختلال دوقطبی که ممکن است یک فرد تجربه کند استفاده می کنند. برای تعیین نوع اختلال دوقطبی یک فرد، متخصصان مراقبت های بهداشت روان الگوی علائم و میزان آسیب فرد را در شدیدترین دوره های خود ارزیابی می کنند
راهکار درمان اختلال دو قطبی
اختلال دوقطبی به چند روش درمان و مدیریت می شود:
روان درمانی، مانند درمان شناختی رفتاری و درمان خانواده محور.
داروهایی مانند تثبیت کننده های خلق و خو، داروهای ضد روان پریشی و تا حدی داروهای ضد افسردگی.
استراتژی های خود مدیریتی، مانند آموزش و شناخت علائم اولیه یک دوره.
رویکردهای بهداشتی مکمل، مانند مدیتیشن ورزش هوازی، ایمان و دعا میتوانند از درمان حمایت کنند، اما جایگزین آن نمیشوند.
در نتیجه
برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن از روند درمانی خود بهتر از بهترین روانشناس حاضر در کلینیک های معتبر و حاذق در تهران یا در شهر محل سکونت تان کمک بگیرید.
سلام منم مشکل دو قطبی دارم
یه وقتی افسردم یا شادم یا انقدر فکرم درگیره
همیشه بد اخلاقم یهو عصبانی میشم اونم به دلیل
برای تشخیص صحیح با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید و نوبت رزرو کنید لطفا