حمله عصبی

حمله عصبی یک دوره ناگهانی ترس شدید است که علی‌رغم وجود خطر واقعی یا علت ظاهری، واکنش‌های فیزیکی شدیدی را در فرد ایجاد می‌کند. حمله عصبی ممکن است بسیار ترسناک باشد و باعث شود فرد احساس کند کنترل خود را از دست می‌دهد، دچار حمله قلبی می‌شود یا حتی می‌میرد. حملات عصبی معمولاً به طور ناگهانی و بدون هشدار شروع می‌شود و می‌تواند در هر زمانی رخ دهد و اغلب در عرض چند دقیقه به اوج خود می‌رسد. علائم حمله عصبی ممکن است شامل احساس عذاب یا خطر قریب الوقوع، ترس از دست دادن کنترل یا مرگ، ضربان قلب سریع، عرق کردن، لرزش، تنگی نفس یا گرفتگی در گلو، لرز یا گرگرفتگی، حالت تهوع، سبکی سر باشد. 

احتمالا شما هم اصطلاح حمله عصبی را شنیده‌اید، اما دقیقا نمی‌دانید چیست و چه زمانی رخ می‌دهد. حمله عصبی حالتی است که در اثر اضطراب شدید رخ می‌دهد و افراد را بسیار نگران می‌کند. حمله عصبی در واقع یک موج شدید ترس است که با وقوع آن فرد‌ ناتوان می‌شود. این حمله کاملا غیر منتظره رخ می‌­دهد و در زمان آن تپش قلب و ناتوانی در تنفس رخ داده و ممکن است حس کنید در حال دیوانه شدن یا مرگ هستید. حملات عصبی اغلب بدون هیچ هشدار و گاهی اوقات نیز بدون حرکت رخ می‌دهند. برخی افراد آن را در حال خواب نیز تجربه می‌کنند.

اکثر افراد یک یا دو بار در زندگی خود حملات عصبی را تجربه می‌کنند که اغلب علت آن مشخص نیست. حمله معمولا با علائم فیزیکی مانند مشکلات تنفسی و تپش قلب همراه است و اگر ادامه‌دار باشد باعث به وجود آمدن اختلال هراس خواهد شد. 

برای درمان پانیک بدون دارو می‌توانید به کلینیک آرام مراجعه کنید و از پزشکان متخصص آن کمک بگیرید.

حمله عصبی می‌تواند هم به صورت جداگانه و هم به عنوان بخشی از اختلالات دیگر مانند اضطراب اجتماعی و اختلال هراس رخ دهند. صرف از نظر از زمینه و نوع حملات، خوشبختانه راه‌هایی برای درمان آن‌ها وجود دارد و نیاز است به بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران مراجعه شود.

حمله عصبی پاسخ بدن به یک ترس یا تهدید است که در طول رخ دادن آن ممکن است فرد دچار سردرگمی شود. پزشکان دقیقا نمی‌دانند که چرا برخی از افراد حملات عصبی ناگهانی را تجربه می‌کنند و به آن مبتلا می‌شوند. مغز و سیستم عصبی شما نقش کلیدی در نحوه درک و مدیریت ترس و اضطراب شما دارد. به همین دلیل، اکثر افرادی که با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند به دنبال ریشه به وجود آمدن حمله هستند که طبق تحقیقات انجام شده ممکن است شامل موارد زیر باشند:

میزان سلامت روان

کسانی که دارای افسردگی، اختلالات اضطرابی یا سایر مشکلات هستند، بیشتر مستعد ابتلا به حملات عصبی خواهند بود. در صورت داشتن هر یک از علائم اختلالات عصبی بهتر است هر چه زودتر برای درمان اختلالات مغز و اعصاب اقدام کنید و تحت درمان قرار بگیرید، در این صورت تا حد زیادی از بروز حمله اجتناب خواهید کرد.

سابقه خانوادگی

اختلالات هراس و اضطرابی از جمله مشکلاتی هستند که قابلیت موروثی شدن را دارند و در خانواده‌ها دیده می‌شوند. اگر یکی از اعضای خانواده مانند پدر و مادر یا خواهر و برادر به این بیماری مبتلا باشند، خطر ابتلا به حمله عصبی تا چهل درصد افزایش می‌یابد.

شاید به این مطلب نیاز داشته باشید: درمان اضطراب بدون دارو چگونه انجام می‌شود؟

داشتن تروماهای دوران کودکی

تروماهای کودکی تجربیات منفی هستند که بین سنین یک تا هفده سالگی اتفاق می‌افتند. این تجربیات معمولا رویدادهای آسیب‌زا هستند. تروماها می‌توانند به ایجاد حملات و اختلال کمک کنند.

علائم حمله عصبی

تجربه حملات عصبی بسیار ناخوشایند است. همچنین این حملات انواع مختلفی دارند که همگی آن‌ها به شرح زیر هستند:

  • حمله عصبی غیرمنتظره: این نوع حملات هیچ محرکی ندارند؛ به این معنی که می‌توانند تقریبا در هر مکان و زمانی رخ دهند. در نتیجه، بسیار آزاردهنده هستند و حتی باعث ترس افراد نیز خواهند شد. حملات عصبی مکرر و غیرمنتظره و ترس دائمی که اغلب با آن همراه است، معمولاً حمله عصبی در نظر گرفته می‌شود.
  • حمله عصبی قابل انتظار: زمانی که با یک محرک مواجه می‌شوید، این نوع حملات آغاز می‌شوند. محرک‌ها ممکن است موقعیت‌هایی باشند که باعث ایجاد اضطراب می‌شوند. این بدان معنا نیست که موقعیت‌های اضطراب‌آور همیشه باعث حمله عصبی می‌شوند، اما در افراد مستعد با ترس‌های شدید امکان پذیر خواهد بود.
  • حمله عصبی شبانه: این نوع حمله ناگهانی تا حد زیادی ناشناخته باقی‌مانده است. برخی پزشکان معتقد هستند که این حملات ممکن است به دلیل خارج شدن از کنترل در هنگام خواب یا تغییرات سرعت تنفس باشد. در هر حال با آغاز شدن حمله فرد به سرعت با احساس وحشت از خواب بیدار می‌شود.
  • حمله عصبی با حالت انجماد: وقتی مغز شما در حالت تهدید شدید قرار می‌گیرد، نمی‌تواند بار اضافی را تحمل کند و سعی در توقف کردن آن دارد. این امر می‌تواند منجر به حمله عصبی شود. این حمله به صورت تجزیه ای است و سعی دارد شما را از محیط اطراف جدا کند.

بیشتر بدانید: درمان اضطراب با tdcs چگونه انجام می‌شود؟

گاهی اوقات وضعیت‌های دیگر ممکن است با حمله عصبی اشتباه گرفته شوند، به همین منظور تستی وجود دارد که می‌تواند این حملات را قبل تشخیص دهد. این تست شامل مجموعه‌ای از سوالات  و مراحل دیگر است که می‌تواند به خوبی نشانه‌های اختلال  را شناسایی و ارزیابی کند. این سوالات معمولا از داروهای مصرفی فرد، تجربه داشتن تروما در دوران کودکی و علائمی که در حال دست وپنجه نرم کردن با آن‌ها است، انتخاب می‌شود.

دقت این تست بالا است، اما به طور قطع نشان دهنده حملات عصبی نخواهد بود. بدین منظور بهترین روانپزشک در تهران علاوه بر استناد به نتایج تست، معایناتی هم جهت تشخیص دقیق انجام دهد. در نتیجه، پزشک می‌تواند تشخیص دهد که نشانه‌ها مربوط به حملات اضطرابی یا بیماری‌های زمینه‌ای هستند.

تعداد حملاتی که ممکن است برای هر فرد خ دهد، به شدت وضعیت وی بستگی دارد. برخی افراد یک یا دو بار در ماه دچار حمله  می‌شوند، در حالی که برخی دیگر این حملات را چندین بار تجربه خواهند کرد. اگر چه حملات عصبی ترسناک هستند، اما خطرناک نیستند. هیچ آسیب فیزیکی به شما وارد نمی‌شود و احتمال این که در بیمارستان بستری شوید بسیار پایین خواهد بود. همچنین این حملات به هیچ وجه کشنده نیستند. در هنگام حمله، احساس ترس و اضطراب در فرد غلبه می‌کند که باعث می‌شود بدن به گونه‌ای واکنش نشان دهد که گویی در خطر است.

شاید به این مطلب نیاز داشته باشید: چگونگی درمان اختلالات با TDCS یا تحریک الکتریکی مغز

بعد از حمله عصبی برای کنترل شرایط خود می‌توانید اقداماتی را انجام دهید:

نفس عمیق یکی از بهترین راهکارهایی است که می‌توانید با استفاده از آن از شدت تپش قلب و مشکلات دیگر بکاهید. 

همچنین انجام یک نرمش سبک و ریلکس کردن ماهیچه‌ها شرایط شما را تا حد زیادی بهبود می‌بخشد. سعی کنید یک لیوان آب بنوشید و از یک خوراکی شیرین استفاده کنید تا فشار و قند خون شما به حالت نرمال بازگردد.

« | »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *