
شوک مغزی یکی از روشهای درمانی است که برای درمان برخی اختلالات روانی بکار برده میشود. این روش که قدمت آن حتی به قبل از پیشرفتهای مدرن پزشکی بازمیگردد، در درمان افسردگیهای حاد و وسواس فکری کاربرد دارد.
در این مقاله قصد داریم در مورد تاثیر شوک مغزی بر درمان وسواس فکری و افسردگی صحبت کنیم. ضمن اینکه میخواهیم بدانیم در صورت تاثیر مثبت درمانی این روش، تا چه میزان میتوان به آن اعتماد کرد و آیا لازم است در مورد عوارض آن نگران باشیم یا خیر. پس شما هم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
شوک مغزی ect
شوک مغزی یا ECT) Electroconvulsive Therapy) به معنای تشنج موقت مغز در اثر جریان الکتریکی است که به عنوان یکی از راه حلهای اختلالات روانی کاربرد دارد. در این روش دو الکترود بر روی پوست سر قرار میگیرد و با عبور جریان برق بسیار ضعیفی از این الکترودها، یک ضربه الکتریکی به مغز وارد میشود. معمولا چند دقیقه بعد از شوک بیمار چیزی را به یاد نمیآورد که طبیعی است و بعد از آن کم کم خاطرات برایش یادآور میشوند.
شوک مغزی جدای از اینکه یک روش درمانی به حساب میآید، ممکن است برای افرادی که دچار افسردگی هستند در اثر کاهش و یا قطع داروهای افسردگی تجربه شود. در این وضعیت احساس شوک در مغز یا Brain zap را بیمار احساس میکند. بیماران برای حل این عارضه و پیشگیری از عوارض آن باید به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنند. پزشک متخصص مغز و اعصاب با توجه به پیشینه بیمار راهحلهای مناسب وی را به او ارائه میکند. در این زمان تنها با نظر متخصص مغز و اعصاب میتوان تصمیم گرفت آیا مصرف داروهای افسردگی باید ادامه داشته باشد و یا قطع شود. شوک در این حالت ممکن است با حالاتی مثل سردرد، سرگیجه، تهوع و تاری دید همراه باشد.
شوک مغزی برای درمان اکثر بیماریهای روانی کاربرد دارد. بهترین پزشکان روانپزشک که با سایر روشها از جمله دارو درمانی نتیجهای نگرفتهاند، این راه را به عنوان گزینه آخر در اختیار دارند. بیماریهای روانی از جمله اسکیزوفرنی، حملات شیدایی، اختلالات دو قطبی نوع اول از جمله بیماریهای روانی هستند که بهترین روانپزشک تهران نیز ممکن است از شوک مغزی برای درمان آنها استفاده کند.
شوک مغزی برای وسواس فکری
برای درمان وسواس فکری یا (OCD (Obsessive-Compulsive Disorder ممکن است در برخی موارد از شوک الکتریکی استفاده شود. این روش معمولا در شرایطی که وسواس فکری به حد بالایی در فرد برسد و راههای دیگر درمانی پاسخگو نباشد، برای بیماران انجام میشود.

شوک مغزی برای درمان افسردگی
به عنوان یکی از راههای درمانی در افسردگیهای حاد و شدید که به درمان دارویی مقاوم هستند، با استفاده از جریانهای الکتریکی کوتاه و کنترل شده، تشنج مغزی کوتاهی در فرد ایجاد میشود. این تشنج با تغییراتی که در عملکرد مغز ایجاد میکند به بهبود وضعیت افراد مبتلا به افسردگی کمک میکند. در واقع شوک درمانی نه به صورت مستقیم، بلکه برای درمان افسردگی به صورتی عمل میکند که به فرد اجازه میدهد بتواند به مرحلهای برسد که برای حل مشکل خود اقدام کند.
با این حال، استفاده از شوک مغزی به عنوان یک روش درمانی برای افسردگی، معمولاً در مواردی که به درمانهای دیگر پاسخ نمیدهد و در موارد شدید و قابل توجیه تصمیم گرفته میشود.
شوک مغزی چه عوارضی دارد؟
شرایط بیماران بعد از شوک الکتریکی به حالت طبیعی بازمیگردد. با این وجود، عوارض جانبی برای مدت کوتاهی ممکن است در فرد پدیدار شود. این عوارض میتوانند شامل موارد زیر باشد:
- احساس گیجی و سردرگمی که بعد از مدتی از بین میرود.
- احساس بدن درد و کوفتگی در موارد نادر که با تجویز دارو برطرف میشود.
- احساس فراموشی که به صورت کوتاه مدت بروز میکند و بعد از گذشت حداکثر چند روز از بین میرود.
- افزایش ضربان قلب و فشارخون در برخی موارد ممکن است پیش آید.
نتیجهگیری
همانطور که خواندید در اختلالات روانی اگر درمانهای دارویی کارساز نباشند، اتصال شوک الکتریکی به مغز یکی از راههای درمانی این اختلالات به شمار میرود. در تمامی مواقع استفاده از این تصمیم در گرو پزشک مورد نظر است. برای هر فردی لازم است تا برای استفاده از این روش به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کند.
شما میتوانید برای داشتن تجربهی استفاده از بهروزترین درمانها از کلینیک آرام نوبت خود را رزرو کنید. همچنین میتوانید با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید و مشاوره آنلاین دریافت کنید.