کیست-مویی چیست؟

کیست پایلونیدال Pilonidal cyst  یک کیست غیر طبیعی در پوست است که معمولا حاوی مو و باقی مانده‌های پوست است و معمولا نیز در نزدیکی استخوان دنبالچه و بالای شکاف باسن تشکیل می‌شود. این نوع کیست در موارد بسیار کمی زمانی ایجاد می‌شود که تار مو برگشت خورده، پوست را سوراخ کرده و درون پوست فرو می‌رود و اگر این نوع کیست همراه با عفونت باشد، آبسه‌ای که ایجاد می‌کند بسیار دردناک خواهد بود

این نوع از کیست در مردان جوان و همچنین افرادی که زمان طولانی را در حالت نشسته به سر می‌برند شایع‌تر است. از آن جایی که این کیست به آبسه تبدیل می‌شود می‌تواند با علائم آبسه پوستی مانند درد، قرمز شدن، تخلیه چرک یا خون از سوراخی از پوست، بوی بد ناشی از تخلیه چرک همراه باشد. علت پیدایش این نوع کیست به صورت دقیق مشخص نیست اما اکثر کیست‌های پایلونیدال ناشی از موهای شلی هستند که به پوست نفوذ می‌کنند و عواملی همچون اصطحکاک و فشار به پوست در اثر پوشیدن لباس‌های تنگ، دوچرخه سواری، نشستن طولانی مدت، سبب فرو رفتن موها در پوست می‌شود و به عنوان یک عامل و جسم خارجی در اطراف مو یک کیست ایجاد می‌شود.

شاید جالب باشد بدانید که آرایشگران حیوانات مانند سگ و گوسفند، کیست پایلونیدال در پوست بین انگشتان دارند. همچنین در طول جنگ جهانی دوم نیز بیش از ۸۰۰۰۰ سرباز دچار کیست پایلونیدال شدند که سبب بستری شدن آن‌ها در بیمارستان شد.

علل بروز کیست پایلونیدال (کیست مویی)

عواملی که شما را مستعد به ابتلا به کیست پایلونیدال می‌کند: مردان جوان به خصوص در رنج سنی کمتر ،چاقی، شیوه زندگی بی تحرک، موهای زائد بدن، موهای سفت یا درشت، داشتن فرو رفتگی کوچک در پوست بین باسن که به صورت مادرزادی دارید. بدترین حالت عدم درمان کیست پایلونیدال این است که ممکن است شما را در معرض خطر ابتلا به نوعی سرطان پوست به نام کارسینوم سلول سنگفرشی، عفونت‌های بسیار شدید ثانویه قرار دهد.
اما با رعایت یکسری از نکات می‌توانید از ابتلا به کیست پایلونیدال پیشگیری کنید:
ناحیه گفته شده را همیشه تمیز نگه دارید
در صورت توان اضافه وزن خود را کاهش دهید
از نشستن طولانی مدت خودداری کنید
اگر قبلا دچار این کیست شده‌اید به طور منظم ناحیه مورد نظر را اصلاح کنید یا از محصولات حذف مو برای کاهش خطر عود استفاده کنید

درمان کیست پایلونیدال (کیست مویی)

درمان در مراحل ابتدایی و کوچک کیست می‌تواند شامل مصرف آنتی بیوتیک، کمپرس گرم باشد در موارد شدیدتر نیز نیاز است تا جوش توسط جراحی تخلیه شود. اگر درد این ناحیه آزاردهنده است می‌توانید مدتی در یک وان آب گرم بنشینید، که ممکن است از این طریق کیست باز شود و محتویات آن خارج شود.
در موارد شدیدتر پزشک مجبور به عمل جراحی کیست مویی می‌شود و با ایجاد برش بر روی کیست آن را به صورت کامل همراه با مجاری سینوسی پیلونیدال تخلیه می‌کند و فولیکول‌های مو را نیز از بین می‌برند، که در برخی موارد زخم را باز می‌گذارند و جای آن را با گاز پر می‌کنند که به آن جراحی کیست مویی به روش باز می‌گویند و معمولا سه تا هشت هفته تا زمان بهبود باید گاز را تعویض کرد.
اما در روشی دیگر پس از تخلیه چرک و موهای داخل آن، لبه‌های زخم را بخیه می‌زنند که در این روش برش کوچک‌تر و کم عمق تر خواهد بود اما شش هفته تا زمان بهبودی طول خواهد کشید و به آن عمل جراحی کیست مویی بسته می‌گویند.

دوران نقاهت کیست پایلونیدال (کیست مویی)

اما از عوارض روش‌های تهاجمی می‌توان به آمبولی و لخته شدن خون در رگ‌های پا در بیماران سن بالا اشاره کرد به همین منظور امروزه، از روش‌های نوین تری نیز برای درمان و جراحی کیست مویی پیلونیدال استفاده می‌کنند که مزایای بسیاری نسبت به روش‌های قبلی دارد:
در این روش برش‌ها بسیار نازک‌تر و ظریف‌تر بوده و با ایجاد یک سوراخ ریز، کیست را بدون تخریب دیواره و جدار آن از بین می‌برد، همچنین درد و خون‌ریزی ناشی از جراحی نیز کمتر خواهد بود، نیازی به پانسمان ندارد و از روز بعد از عمل نیز می‌توانید حمام کنید علاوه بر این دوران نقاهت عمل کیست مویی توسط لیزر بسیار کم خواهد بود و اگر پس از جراحی ناحیه زخم را با لیزرهای از ین برنده مو، لیزر کنید درصد عود کردن کیست با استفاده از این روش بسیار ناچیز خواهد بود.
از مراقبت‌های بعد از عمل جراحی کیست مویی به روش لیزر نیز حتما می‌بایست تا ۱ هفته از نشستن طولانی مدت خودداری کنید و در جراحی به روش باز و بسته نیز باید تا ۱ ماه از نشستن روی سطوح سخت و به مدت طولانی پرهیز کنید همچنین بهتر است از توالت فرنگی استفاده کنید تا به ناحیه عمل فشار وارد نشود.

نتیجه گیری

کیست پایلونیدال یا کیست مویی نوعی کیست حاوی چرک، فولیکول‌های مو و سلول‌های پوستی است که معمولا بر روی استخوان دنبالچه و در بالا یادرون شکاف باسن تشکیل می‌شود تقریبا تنهاترین و قطعی‌ترین راه درمان آن جراحی به روش باز، بسته یا استفاده از لیزر است. روش لیزر نسبت به عمل جراحی بسیار موثرتر بوده و مزایای بیشتری دارد.

« | »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *