
سردرد یکی از عارضه هایی می باشد که میلیون ها انسان در طول زندگی خود با آن مواجه می شوند. درمیان انواع سردردها، سردرد میگرنی با توجه به شدت بالای آن، زندگی شخصی و اجتماعی فرد را با مشکلاتی مواجه میکند لذا درمان مؤثر و کاهش علائم میگرن، تأثیر چشمگیری بر کیفیت زندگی و سلامت روانی و جسمانی مبتلایان دارد. در این مقاله سعی داریم به موضوع درمان سردرد های میگرنی با آر تی ام اس بپردازیم. بنابراین همراه ما باشید.

درمان سردرهای میگرنی با آر تی ام اس
در ابتدا پیش از معرفی این روش درمانی بهتر است بدانیم میگرن چیست ؟میگرن نوعی سردرد است که از ۴ تا ۷۲ ساعت طول میکشد و همراه با استفراغ و حالت تهوع در فرد بروز میکند. درد ناشی از میگرن با سردرد معمولی تفاوت دارد و اغلب در یک سمت سر و از پیشانی یا گیجگاه شروع میشود و به قسمتهای دیگر سر منتقل میشود. سردردهای میگرنی در دستهی سردردهای فلجکننده و مشکلساز قرار دارند و سبب ناتوانی فرد میشوند. در برخی از افراد که مبتلا به میگرن هستند، بینایی نیز دچار اختلال میشوند.
یکی از جدیدترین روشها برای درمان میگرن استفاده از دستگاه آر تی ام اس است. . آر تی ام اس نوعی درمان غیرتهاجمی است که به وسیله پالسهای الکترومغناطیس، قسمتهایی از مغز را که درگیر میگرن هستند، تحت تأثیر قرار میدهد. این روش برای بیمارانی که نسبت به دارو مقاومت دارند و روشهای دارویی برای کنترل میگرن آنها بیاثر است و یا همزمان درگیر مشکلات دیگر روحی مانند افسردگی مزمن هستند، بسیار مؤثر خواهد بود.
باید بدانید که این روش با شوک مغزی متفاوت است، در این روش دستگاهی بر روی سر بیمار قرار می گیرد و امواج مغناطیسی تولید می کند که باعث تحریک مغزی می شود. این امواج بر حسب فرکانس تحریک و محل تحریک منجر به مهار یا فعالسازی برخی مناطق مغز می گردد که شدت فرکانس و ناحیه ای که القای میدان مغناطیسی باید به آن وارد شود توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب بررسی و پس از انجام اقدامات پاراکلینیک تعیین می شود.

چه کسانی نباید از آر تی ام اس برای درمان میگرن استفاده نمایند؟
اگر در بدن فرد، دستگاه تنظیم کننده ضربان قلب (pacemaker) نصب شده باشد و یا در سر و گوش او فلز وجود داشته باشد (مانند پیرسینگ های فلزی، گوشواره ، حلقه ) نمیتواند از این دستگاه استفاده کرد.
البته پر شدگی دندانها یا سیم روی دندانها ایراد ندارد. هر جلسه درمان با این دستگاه تقریباً نزدیک به ۴۵ دقیقه به طول میانجامد.
در پایان هر جلسه فرد میتواند براحتی و بدون نیاز به مراقبت خاص از کلینیک آرام خارج شود. جلسات درمانی باید ۵ بار در هفته و مدت کل درمان ۴ تا ۶ هفته است البته تعداد و فواصل این جلسات بر اساس درمان و نیاز شما و طبق نظر پزشک تعیین می گردد.
درمان میگرن با آر تی ام اس چگونه انجام می شود ؟
برای درمان میگرن، از روشهایی برای جلوگیری از ایجاد حملات میگرنی و کاهش عوارض ناشی از آن استفاده میشود. در مراحل ابتدایی، از داروها استفاده میشود که این داروها را میتوان به دو دسته داروهای پیشگیریکننده و داروهای تسکیندهنده تقسیمبندی کرد. از آنجایی که استفاده مدام از داروهای مسکن سبب ایجاد نوعی اعتیاد در فرد میشود، درنتیجه فرد نیاز دارد تا دائماً دوز داروهای مصرفی را بالا ببرد، در غیر این صورت به دلیل عادت کردن بدن به دوز عادی دارو، مصرف دارو هیچ تأثیری بر روی فرد نخواهد داشت. به همین سبب پزشکان توصیه میکنند برای درمان میگرن از دارو در کنار سایر روشهای درمانی استفاده شود. یکی از این روشهای نسبتاً جدید در درمان میگرن، درمان بهوسیله تحریک مغناطیسی مغز rTMS است.
در طول جلسه rTMS، یک کویل الکترومغناطیسی که به یک کامپیوتر وصل شده است روی پوست سر شما نزدیک پیشانی قرار می گیرد. آهنربای الکتریکی بدون درد یک پالس مغناطیسی ارسال می کند که سلول های عصبی را در ناحیه ای از مغز که منشا اصلی سردرد شما هست را تحریک می کند. این تحریک هیچ گونه دردی برای بیمار به همراه ندارد. پزشکان عقیده دارند rTMS قسمتهایی از مغز را که درنتیجه میگرن فعالیت آنها دچار اختلال شده و کاهش پیدا کرده، دوباره فعال میکند.
به طور کلی می توان گفت که درمان میگرن با آر تی ام اس، تحریک تکراری مغز بهوسیله امواج الکترومغناطیس است که طی جلسات معین در مطب پزشک انجام میشود. این درمان زمانی اثر و نتیجه کافی دارد که جلسات بهصورت منظم انجام شوند. به طور معمول جلسات درمانی میگرن با آر تی ام اس ۲ تا ۳ بار در هفته و طی مدت ۴ تا ۶ هفته، بسته به وسعت محل درگیر میگرن انجام میشوند.
آر تی ام اس چه اختلالاتی را درمان می کند ؟
مزیت های استفاده از دستگاه آر تی ام اس برای درمان میگرن
- تاثیرات درمانی چشمگیر در زمان کم
- کم عارضه
- بدون درد و غیر تهاجمی
- عدم نیاز به بیهوشی (قابل انجام بصورت سرپایی)
- تاثیر درمانی قابل توجه در بیماران مقاوم به درمان های دارویی
- عوارض جانبی داروها مانند افزایش وزن، خوابآلودگی، بیخوابی، ناراحتی معده یا مشکلات جنسی در این روش ایجاد نخواهد شد.
معایب درمان میگرن با آر تی ام اس
روش آر تی ام اسTranscranial (rTMS) نیز با وجود غیر تهاجمی بودن عوارضی را به همراه دارد. رایج ترین عارضه RTMS بروز سردرد است. حدود یک سوم از بیماران نیز در هنگام دریافت پالس ها کمی درد در پوست سر یا کشش پوست صورتشان را احساس میکنند که همه این موارد بعد از دوره درمان کاملا برطرف میشود.
در حال حاضر اطلاعات علمی مبنی بر عوارض روش درمان مغناطیسی آر تی ام اس در دسترس نیست و این روش روزنه امید برای بیمارانی است که با درمانهای معمول و داروها نتیجه نگرفتهاند.
کلام آخر
آر تی ام اس از سال ۲۰۰۸ مورد تایید برای درمان میگرن و در سال ۲۰۱۱ برای درمان افسردگی مورد تایید واقع شد و در حال حاضر این روش درمانی در حوزه اعصاب و روان روشی نوین و کاربردی می باشد و در درمان اختلالات اضطرابی، وسواس، افسردگی و میگرن مورد استفاده قرار می گیرد. در سال ۲۰۱۸ نیز FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) برای درمان وسواس این روش درمانی را مورد تایید قرار داد. روش RTMS در حوزه نورولوژی و در درمان پارکینسون و آسیب های پس از سکته مغزی نیز بسیار موثر است.