

بیماری آلزایمر از جمله مشکلاتی است که معمولا سالمندان را درگیر میکند و موجب مشکلاتی در حافظه میشود در واقع آلزایمر شایعترین علت زوال عقل است و علاوه بر از دست دادن حافظه بر سایر تواناییهای شناختی فرد نیز تاثیر می گذارد . بیماری آلزایمر ۶۰ تا ۸۰ درصد موارد زوال عقل را تشکیل می دهد.
آلزایمر چیست ؟
بیماری آلزایمر (AD) یک بیماری عصبی است که معمولاً به آرامی شروع می شود و به تدریج بدتر می شود.شایع ترین علامت اولیه مشکل در به خاطر سپردن رویدادهای اخیر است با پیشرفت بیماری، علائم می تواند شامل مشکلات زبان، بی نظمی (از جمله به راحتی گم شدن)، نوسانات خلقی، از دست دادن انگیزه، بی توجهی به خود و مسائل رفتاری باشد در این بیماری به تدریج، عملکردهای بدن از بین رفته و در نهایت منجر به مرگ می شود.
علت بیماری آلزایمر
علت بیماری آلزایمر هنوز به خوبی شناخته نشده است و به عوامل محیطی و ژنتیکی زیادی بستگی دارد. سایر عوامل خطر عبارتند از: سابقه آسیب به سر، افسردگی بالینی و فشار خون بالا. تغذیه خوب، فعالیت بدنی و مشارکت اجتماعی به طور کلی در افزایش سن مفید است و ممکن است به کاهش خطر زوال شناختی و آلزایمر کمک کند.
مراحل آلزایمر
بیماری آلزایمر معمولاً بر حسب مراحل توصیف می شود که نشان دهنده شدت علائم است در ادامه به علائم آلزایمر نیست می پردازیم.
مرحله اولیه: در این مرحله علائم خفیف هستندو فرد کاملاً از وضعیت خود آگاه است و فقط در صورت درخواست به حداقل کمک نیاز دارد.
مرحله میانی: در این مرحله علائم کم کم شروع به آشکار شدن می کنند و فرد مبتلا به آلزایمر در انجام کارهای روزانه به کمک بیشتری نیاز خواهد داشت.
مرحله پایانی: هنگامی که فرد به این مرحله می رسد، در نهایت قادر به برقراری ارتباط کلامی یا مراقبت از خود نخواهد بود.در این مرحله از آلزایمر زوال شناختی به حدی پیش رفته است که فرد نیاز به مراقبت ۲۴ ساعته دارد.
بنبابراین برای تشخیص آلزایمر به یک مرکز جامع پزشکی مراجعه کنید زیرا هرچه زودتر بیماری در فرد تشخیص داده شود، شانس زندگی با کیفیت بهتر در حین ابتلا به این بیماری بیشتر است.
علائم آلزایمر
کاهش توان ذهنی و زوال عقل در افراد مبتلا به آلزایمر به صورت علائم زیر مشاهده می شود:
کاهش توانایی به خاطر آوردن خاطرات
- پرسش های مکرر
- گم کردن وسایل شخصی
- فراموش کردن اتفاقات و قرارها
- گم کردن راه روتین
اختلال رفتاری و ناتوانی در انجام کارهای سخت
- درک پایین از خطرات
- ناتوانی در کنترل مسائل مالی
- کاهش قدرت تصمیم گیری
- ناتوانی در تشخیص چهره ها و یا اشیا
- ناتوانی در استفاده از ابزارهای ساده
- اختلال در تکلم، خواندن و نوشتن
- تغییر در شخصیت و رفتار
- تغییرات خلق و خو، گوشه گیری
- از دست دادن حس همدلی
در صورت تشدید علائم باید سریعا به پزشک مراجعه کرد، چرا که می تواند نشانه ای باشد از یک بیماری مزمن دیگر.

درمان آلزایمر چگونه است ؟
متخصص مغز و اعصاب برای درمان این بیماری از روشهای مختلفی استفاده میکند برای مثال از خود فرد، اعضای خانواده یا دوستان در مورد سلامت عمومی بیمار، سوابق بیماریهای گذشته، توانایی بیمار در انجام امور روزمره و تغییرات رفتاری و شخصیتی بیمار سؤالاتی پرسیده میشود. تستهای حافظه، حل مسئله، توجه، شمارش و زبان از بیمارگرفته می شود و همچنین اسکنهای مغزی انجام میشود .
متاسفانه درمان قطعی برای بیماری آلزایمر وجود ندارد اما متخصص مغز و اعصاب داروهایی را تجویز میکند که میتواند برخی علائم را کاهش داده و سرعت پیشروی بیماری را کاهش دهد این دارو های تجویزی عبارتند از:
- مهارکننده کولین استراز: این داروها سطح ارتباط بین سلولی که یک انتقالدهنده عصبی (استیلکولین) آن را تأمین میکند و با بیماری آلزایمر در مغز از بین میرود را تقویت میکند. اثر این دارو کم است. مسدودکنندههای کولین استراز میتوانند علائم عصبی مانند بیقراری یا افسردگی را کاهش دهند.
معمولاً مسدودکنندههای کولین استراز عبارتند از دونپزیل (اریسپت)، گالانتامین (رازادین) و ریواستیگمین (اکسلون).
- ممانتین (نامندا): این دارو در سلولهای شبکه ارتباطی مغز کار کرده و سرعت پیشرفت بیماری را در بیماری آلزایمر متوسط تا شدید کاهش میدهد. در برخی موارد این دارو همراه با مسدودکنندههای کولین استراز تجویز میشود. عوارض جانبی این دارو عبارتند از یبوست، سرگیجه و سر درد
برخی مواقع داروهای دیگر مانند داروهای ضدافسردگی برای کنترل علائم رفتاری که به دلیل ابتلا به بیماری آلزایمر به وجود آمدهاند تجویز میشوند.
درمان آلزایمر با دستگاه آر تی ام اس rtms
امروزه یکی از روش هایی که برای تحریک قسمتهای خاصی از مغز، استفاده می شود؛ rTMS نام دارد. این روشی بدون عارضه و درد است.روش انجام rTMS، به این صورت است که پزشک متخصص مغزو اعصاب سیم پیچهای الکترومغناطیس مخصوصی را روی پیشانی بیمار قرار میدهد. این الکترودها، باعث ارسال پالسهای مغناطیسی بر نواحی خاضی از مغز می شوند. احتمال ایجاد عوارض جدی هم به دنبال این روش بسیار کم است. همچنین پس از پایان جلسه درمانی نیازی به ماندن در بیمارستان یا کلینیک نیست و بیمار میتواند پس از مدت کوتاهی استراحت، به خانه بازگردد.
راه های پیشگیری از آلزایمر
همانطور که گفته شد بیماری آلزایمر درمان دارد اما می توان با رعایت یک سری نکات تا حدودی از ابتلا به آن پیشگیری کرد. اصلاح سبک زندگی و تغییر در رژیم غذایی، ورزش و عادات مفید اقداماتی هستند که می توانند خطر بیماری قلبی عروقی و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش دهند.
رژیم غذایی حاوی محصولات تازه، روغنهای سالم و غذاهای کم چربی اشباع شده، پیروی از دستورهای درمانی برای مدیریت فشار خون بالا، دیابت و کلسترول بالا از اصلاحات سبک زندگی می باشد.
مطالعات جدید نشان داده است که حفظ مهارتهای فکری مانند جدول حل کردن، کتاب خواندن، نواختن موسیقی، رقصیدن، شرکت در فعالیت های اجتماعی و گروهی در مراحل بعدی زندگی خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش میدهد.
بهترین دکتر درمان آلزایمر
اهمیت تشخیص به موقع و درمان این بیماری بر هیچکس پوشیده نیست. مرکز جامع پزشکی آرام از مجهزترین و پیشرفتهترین دستگاههای روز دنیا و همچنین پزشکان زبده و ماهر در تشخیص و درمان آلزایمر استفاده مینماید. همچنین این مرکز با تنظیم رژیم غذایی سالم و برنامه ورزشی برای تمرینهای جسمانی خاص در روند بهبود بیماری سرعت ایجاد کرده و در صورت نیاز داروهای مناسب برای افراد تجویز می کند. برای مشاوره و درمان با میتوانید تماس بگیرید.