
افتادگی دریچه میترال، افتادگی دریچه در لحظه بسته شدن است که منجر به جریان معکوس خون می شود. دریچه میترال بین دهلیز چپ و بطن چپ قرار دارد. عملکرد آن، مانند سایر دریچه های قلب، برای اطمینان از جهت صحیح جریان خون است. دریچه ها به طور متناوب باز و بسته می شوند و اجازه می دهند خون به سمت جلو جریان یابد و جریان معکوس را مسدود می کند. خون غنی شده با اکسیژن از ریه ها وارد دهلیز چپ و سپس به بطن چپ و آئورت می شود و در سراسر بدن پخش می شود. با افتادگی دریچه میترال، این روند مختل می شود.

افتادگی دریچه میترال یک بیماری قلبی نسبتاً شایع است. در ۳-۴ درصد افراد رخ می دهد. در برخی موارد تقریباً بدون علامت است و نیازی به جراحی یا درمان خاصی ندارد.
افتادگی دریچه میترال چیست؟
پرولاپس دریچه میترال (MVP) وضعیتی است که در آن دریچه میترال شما به سمت دهلیز چپ شما خم می شود.
MVP شکل رایج بیماری دریچه میترال است و اغلب بی ضرر است. بسیاری از افراد هیچ علامتی ندارند و حتی نمی دانند که آن را دارند. این امر به این دلیل است که دریچه قلب آنها هنوز می تواند به خوبی کار کند. اما برخی از افراد مبتلا به پرولاپس متوسط یا شدید علائمی دارند و ممکن است نیاز به درمان داشته باشند.
عارضه اصلی پرولاپس دریچه میترال، نارسایی دریچه میترال است. این بدان معنی است که خون به روش اشتباه از دریچه شما نشت می کند.این عارضه یکی از شایع ترین علل نارسایی میترال است. اگر نشت به اندازه کافی شدید باشد، ممکن است به عمل جراحی یا روشی نیاز داشته باشید تا دریچه قلب شما به درستی کار کند.
طبقه بندی پرولاپس دریچه میترال
تفاوت علائم در بیماران مبتلا به افتادگی دریچه میترال با درجات مختلف افتادگی دیواره های آن و سطح نارسایی قلبی توضیح داده می شود.
بسته به این، ۳ مرحله بیماری متمایز می شود:
مرحله ۱ – پرولاپس ۳-۶ میلی متر.
مرحله ۲ – از ۶ تا ۹ میلی متر؛
مرحله ۳ – بیش از ۹ میلی متر.
در بیشتر موارد، افتادگی دریچه میترال باعث می شود که مقداری از خون از بطن چپ به دهلیز برگردد. این نقص را پرولاپس همراه با نارسایی می نامند. سطح آن به طور مستقیم به اندازه پرولاپس بستگی دارد. اما در برخی موارد، اگر پرولاپس حداقل باشد، ممکن است جریان خون معکوس وجود نداشته باشد.
دریچه میترال چیست؟
دریچه میترال شما دریچه ای است که دهلیز چپ شما را به بطن چپ شما متصل می کند. این دو حفره قلب شما هستند که مسئول جمع آوری خون غنی از اکسیژن از ریه ها و سپس پمپاژ آن به بدن شما هستند.
دریچه میترال شما از دو فلپ قوی بافتی ساخته شده است که با هر ضربان قلب باز و بسته میشوند تا جریان خون از دهلیز چپ و داخل بطن چپ شما مدیریت شود.

علت افتادگی دریچه میترال چیست؟
افتادگی دریچه میترال به دلیل ضعف بافت دریچه ایجاد می شود. این وضعیت به عنوان دژنراسیون میکسوماتوز شناخته می شود. همیشه مشخص نیست که چه چیزی باعث این ضعف بافت می شود. در برخی موارد، ممکن است در خانواده ها منتقل شود. پرولاپس دریچه میترال با چندین ژن از جمله FLNA، DCHS1، DZIP1 و PLD1 مرتبط است.
برخی از اختلالات بافت همبند ممکن است باعث دژنراسیون میکسوماتوز شود. اینها عبارتند از سندرم مارفان، سندرم اهلرز-دانلوس. علت پرولاپس ممکن است یک بیماری مادرزادی قلبی یا عارضه برخی بیماری ها باشد.
شایع ترین علل افتادگی دریچه میترال عبارتند از:
- بیماری قلبی مادرزادی؛
- وقفه در انقباضات بطن چپ؛
- اندوکاردیت، میوکاردیت، پریکاردیت؛
- ایسکمی قلبی؛
- کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک؛
- روماتیسم؛
- بیماری های بافت همبند؛
- آسیب قلبی و غیره
علائم پرولاپس دریچه میترال
در مراحل اولیه، پرولاپس دریچه میترال، به عنوان یک قاعده، خود را نشان نمی دهد. اگر بیماری مادرزادی باشد، اولین علائم این عارضه ممکن است در نوجوانی ظاهر شود. اگر پرولاپس شدید باشد و با برگشت قابل توجه (جریان خون معکوس) همراه باشد، بعلائم بروز پیدا می کند وخطر عوارض زیادی وجود دارد.
علائم افتادگی دریچه میترال ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درد در ناحیه قلب، ناشی از فعالیت بدنی (درد تیز و شدید که می توانند چند ثانیه یا چند دقیقه در روز طول بکشند).
- ضربان قلب ناپایدار،
- تنگی نفس در هنگام فعالیت و در هنگام استراحت؛
- احساس کمبود هوا و نیاز به تنفس عمیق؛
- سرگیجه شدید؛
- غش مکرر؛
- فشار خون بالا؛
- افزایش تعریق؛
- سردرد؛
- خستگی سریع؛
- بی خوابی؛
- بی ثباتی عاطفی، تحریک پذیری.

این بیماری ممکن است با همه این علائم همراه نباشد، اما فقط با برخی از علائم خود را نشان دهد. شدت آنها نیز ممکن است متفاوت باشد.
مراحل نارسایی میترال چگونه است ؟
مرحله ۱ – جریان خون معکوس به یک چهارم عمق دهلیز می رسد.
مرحله ۲ – خون به وسط دهلیز می رسد.
مرحله ۳ – خون به سه چهارم عمق دهلیز می رسد.
مرحله ۴ – خون به دیواره خلفی دهلیز می رسد، می تواند داخل شریان های ریوی برود.
همچنین پرولاپس در صورتی که ناشی از بیماری دیگری باشد به عنوان یک عارضه اولیه (مادرزادی) یا ثانویه طبقه بندی می شود.
یک طبقه بندی دقیق به پزشکان اجازه می دهد تا وضعیت بیمار، خطرات عوارض را با دقت بیشتری ارزیابی کنند و بهترین روش درمانی را انتخاب کنند.
درمان افتادگی دریچه میترال
معمولا افراد مبتلا به افتادگی دریچه میترال نیازی به درمان ندارند. انجام آزمایشات روتین از جمله نوار قلب هر چند سال یکبار می تواند برای این افراد کافی باشد.
پس زده شدن خون به وسیله دریچه میترال در بیماران مبتلا به افتادگی دریچه میترال می تواند به نارسایی قلبی، بزرگی قلب و غیر عادی شدن ضربان قلب ختم شود. بنابراین، بیمارانی که هم به افتادگی دریچه میترال و هم به پس زده شدن خون مبتلا می باشند معمولا به صورت هر ساله معاینه می شوند.
درمان دارویی این عارضه شامل آنتی بیوتیک های خوراکی مثل آموکسی سیلین، اریترومایسین و شکل درون ماهیچه ای و داخل وریدی آمپی سیلین، جنتامایسین و ونکومایسین می باشد.
افراد مبتلا به افتادگی شدید دریچه قلب، ضربان غیر عادی قلب، حملات غش، تپش قلب قابل ملاحظه، درد قفسه سینه و حملات اضطراب ممکن است به دارو نیاز داشته باشند.
داروهای بتا بلاکر مانند آتنولول (تنورمین)، متوپرولول (لوپرسور) و پرانولول (ایندرال) داروهای مورد استفاده هستند. این دارو ها با افزایش اندازه بطن چپ و به تبع آن کاهش درجه افتادگی دریچه اثر خود را اعمال می کنند. داروهای کلسیم بلاکر مانند وراپامیل (کالان) و دیلتیازم (کاردیزم) در افرادی که تحمل مصرف داروهای بتا بلاکر را ندارند مفید می باشند.
همچنین افرادی که به دلیل این عارضه دچار نارسایی شدید دریچه میترال می شوند، می توانند از عمل جراحی برای ترمیم یا تعویض دریچه میترال آسیب دیده استفاده کنند. برای مبتلایان به علائم نارسایی قلب ناشی از افتادگی دریچه میترال یا نارسایی میترال ، جراحی معمولاً بهترین روش درمانی است ابته باید پزشم و متخصص قلب شما و کلینیک قلبی که در آن درمان می شوید، تایید نماید.
بهترین درمان این بیماری می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ورزش
- مسکن ها
- تکنیک های آرامش و کاهش استرس
- اجتناب از کافئین و سایر محرک ها
- استفاده از داروهایی در صورت داشتن ضربان سریع قلب