
اختلال هذیان نوعی اختلال روانی است که در آن فرد نمیتواند واقعیت را از خیال تشخیص دهد. افراد مبتلا به اختلال هذیان ممکن است در امور روزمره خود دچار مشکل شوند. اما چه چیزی باعث اختلال هذیان میشود؟ درمان هذیان با آرتی ام اس چگونهاست؟ در این مقاله همراه ما باشید تا به پاسخ سوالات خود برسید.

اختلال هذیان چیست ؟
اختلال هذیان که در گذشته پارانوئید نیز نامیده می شد، نوعی بیماری روانی است که در آن فرد درک درستی از واقعیت موجود در اطراف خود ندارد. افراد مبتلا به هذیان باورهای غیرواقعی و نادرستی نسبت به محیطریال شخص خود و یا اطرافیان دارند.
اگر بخواهیم ساده تر توضیح دهیم باید بگوییم که افراد مبتلا به اختلال هذیان تصورات خطرناک و آزار دهنده ای مانند تحت تعقیب قرار گرفتن توسط شخصی، مسموم شدن، فریب خوردن، توهم توطئه دارند. این توهمات معمولاً واقعی نیستند و یا بسیار اغراق آمیز می باشند.
انواع هذیان
انواع مختلفی از هذیان وجود دارد که ممکن است فرد تجربه کند. انواع اختلال هذیان عبارتند از:
- ارتومانیک: افراد مبتلا به این نوع هذیان تصور میکنند که شخص معروفی مانند یک ورزشکار یا بازیگر عاشق آنهاست.
- خود بزرگ بینی: این افراد احساس ارزشمندی بی نهایت و قدرت بیش از حد دارند. آنها ممکن است ادعا کنند که یک کشف مهم انجام دادهاند.
- جسمی: افراد مبتلا به این نوع اختلال نگرانیهای بی علتی نسبت به بدن خود دارند.
- سوماتیک: این افراد تصور می کنند که به یک بیماری خطرناک مبتلا هستند.
- فقر مادی: این افراد تصور میکنند که هیچ اموال مادی با ارزشی در این دنیا ندارد.
- گزند: افراد مبتلا به این نوع اختلال هذیان دائما تصور میکنند که شخصی در حال تعقیب، جاسوسی یا آسیب رساندن به آنهاست.
- ترکیبی: افرادی که چند نوع اختلال هذیان در آن ها بروز میکند.
چرا افراد به هذیان گویی مبتلا می شوند؟
متاسفانه تاکنون علت دقیق بروز اختلال هذیان گویی مشخص نشدهاست. با این حال، محققان و روانپزشکان سه عامل اصلی ژنتیک، بیولوژیک و محیطی را در بروز این بیماری تاثیر گذار می دانند.
✅نقش ژنتیک در بروز هذیان
اختلال هذیان در افرادی که اعضای خانواده آنها سابقه ابتلا به این اختلال یا اسکیزوفرنی را دارند، شایع تر است و ممکن است از والدین به فرزندان منتقل شود.
✅نقش بیولوژیک در بروز هذیان
برخی فعل و انفعالات شیمیایی در مغز، مانند انتقال دهنده های عصبی، با بروز هذیان ارتباط مستقیمی دارند. انتقال دهنده های عصبی موادی هستند که به سلول های عصبی کمک می کنند تا پیام هایی را برای یکدیگر ارسال کنند. عدم تعادل در این مواد می تواند در انتقال پیام ها اختلال ایجاد کند و منجر به علائم عذیان در فرد شود.
✅نقش محیط در بروز هذیان
استرس در خانواده، شغل و یا زندگی فرد می تواند خطر بروز هذیان در فرد را افزایش دهد. مصرف الکل و برخی مواد مخدر توهم زا نیز ممکن است به این وضعیت کمک کند. افراد گوشه گیر و افرادی که تعاملات اجتماعی ضعیف تری دارند مانند افرادی که بینایی و شنوایی ضعیفی دارند، در برابر ابتلا به اختلال هذیان آسیب پذیرتر هستند.
درمان اختلال هذیان گویی
در بیشتر موارد فردی که دچار این اختلالاست، رفتار و تصورات خویش را به عنوان یک مشکل نمیبیند و بیماری خود را قبول ندارد اما خانواده، دوستان یا اطرافیان او به دنبال راهی برای درمان وی میگردند.
درمان اختلال هذیان شامل دارو درمانی و روان درمانی و استفاده از دستگاه آر تی ام اس Rtms است. که در ادامه این روشهای درمانی را بیشتر توضیح خواهیم داد.
درمان اختلال هذیان با روان درمانی
برای درمان هذیان از روش مشاوره رفتاری شناختی (CBT) استفاده میشود. در طول جلسات روان درمانی به فرد کمک می شود تا افکار و تصورت نادرست خود را از واقعیت تشخیص دهد.
درمان اختلال هذیان با دارو
برای این بیماران داروهای کاهش توهم نسل اول و یا آنتی سایکوتیک های معلول تجویز میشود که از این داروها برای جلوگیری از گیرنده های دوپامین در مغز استفاده می شوند. دوپامین یک انتقال دهنده عصبی است که در ایجاد توهم نقش دارداگر فرد مبتلا به هذیان دچار مشکلات خلقی و افسردگی شود ممکن است از داروهای افسردگی در درمان او استفاده شود.
همچنین آنتی سایکوتیکهای نسل دوم با مسدود کردن گیرندههای دوپامین و سروتونین در درمان هذیان گویی موثر هستند و تحمل این داروها به نسبت آنتی سایکوتیکهای نسل اول برای فرد مبتلا به اختلال هذیان راحتتر است.
از داروهای درمان اختلال هذیان می توان به کلرپرومازین، فلوفنازین، هالوپریدول، تری فلوپرازین، پرفنازین، تیوتیکسن و تیوریدازین، ریسپریدون، کلوزاپین، زیپراسیدون، کوتیاپین و اولانزاپین اشاره کرد.
درمان هذیان با آرتی ام اس
امروزه خوشبختانه در کلینیک آرام به عنوان بهترین مرکز آر تی ام اس تهران از دستگاه rTMS برای درمان انواع اختلالات روانی مانند اختلال هذیان استفاده می گردد. دستگاه آر تی ام اس اثرات درمانی قابل توجهی را برجای می گذارد هیچ گونه عارضه یا پیامد منفی خاصی را برای افراد به وجود نمی آورد.
بسیاری از روانپزشکان به نام کشور از این دستگاه برای درمان بیماری های روحی استفاده می کنند. طبق تحقیقات انجام شده این دستگاه با تحریک مغناطیسی مغز می تواند تاثیر قابل توجهی بروی آن گذاشته و درمان بیماری را نتیجه بخش کند. همچنین یکی از مزیت های بسیار مهم این دستگاه عدم نیاز آن به بیهوشی است زیرا خود داروی بیهوشی می تواند معایب زیادی داشته و باعث ایجاد اضطراب در فرد مبتلا به هذیان شود.
کلام آخر
اختلال هذیان حالتی است که در آن فرد دچار افکار نادرستی میشود برای مثال فرد مبتلا به این اختلال تصور میکند، فردی علیه او توطئه کرده است و یا میکند، فرد معروف و مشهوری عاشق او شده است و یا همسرش خیانت می کند.
ژنتیک، استرس، اضطراب و برخی بیماریهای روانی مانند اسکیزوفرنی میتوانند منجر به بروز علائم هذیان شوند.
لازم به ذکراست که اگر خود و یا فردی از خانواده شما به اختلال هذیان مبتلا است باید در اسرع وقت تحت درمان قرار بگیرد. ما در کلینیک آرام به کمک تیم روانشناسی و روانپزشکی خود و با استفاده از دستگاههای جدید مانند آر تی ام اس می توانیم در کنترل و درمان این بیماری شما را همراهی کنیم.