
اختلال مو کنی و قطعی ترین روش درمان آن
اختلال کندن مو جزو زیرمجموعه بیماریهای وسواسی قرار میگیرد. این بیماری ممکن است به دلایل متفاوتی از جمله داشتن ریشههای استرسی در فرد، ایجاد شود. خوشبختانه روشهای متفاوتی برای درمان این بیماری زیر نظر پزشکان، به بیمار پیشنهاد میشود.
آنچه که در برخورد با این بیماری مهم است آگاهی نسبت به نشانهها، دلایل بروز، عوارض و راههای درمانی آن است. اگر ممکن است علائم اختلال مو کنی را داشته باشید و یا نیاز دارید در مورد آن اطلاعات بیشتری کسب کنید تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
اختلال مو کنی یا کندن مو چیست؟
اختلال مو کنی که در اصطلاح علمی به آن تریکوتیلومانیا (Trichotillomania) گفته میشود، در گروه اختلالات وسواسی-اجباری به حساب میآید. در این اختلال بیمار به صورت وسواسگونهای شروع به کندن مو در بخشهای مختلفی از بدن از جمله موی سر، ابرو، مژه و سایر قسمتها میکند. طبق تحقیقات صورتگرفته اختلال کندن مو در نوجوانان، جوانان و در خانمها بیشتر از آقایان دیده میشود و ممکن است با سایر وسواسها مثل جویدن ناخن، کندن زخم و یا حتی کندن پوست همراه باشد.
انواع اختلال مو کنی
اختلال مو کنی میتواند به صورت خود خودکار و یا به صورت متمرکز در فرد بروز کند.

خودکار
اگر فرد در هنگام کندن مو متوجه انجام آن نمیشود، این اختلال به صورت خودکار و ناآگاهانه بروز کرده است. به عنوان مثال ممکن است فرد در حال انجام کار دیگری مثل تماشای تلویزیون، کندن موها را انجام دهد و پس از تماشای فیلم از میزان موهای اطراف خود متوجه شود بخش زیادی از موهایش را کنده است
متمرکز
اگر فردی که دچار اختلال موکنی است به صورت آگاهانه و با تصمیم خودش شروع به انجام این فعالیت کند و یا حتی به دنبال راهی برای تنها ماندن و انجام آن با خیال راحت باشد، در این حالت اختلال به صورت متمرکز در فرد بروز کرده است.
علائم ابتلا به اختلال کندن مو چیست؟
علائم اختلال کندن مو میتواند به صورتهای متفاوتی خود را در رفتار افراد نشان دهد. این علائم میتواند در ابتدای بروز این وسواس، شدت کمتری داشته باشند و به مرور در صورت عدم توجه به درمان آن، شدیدتر شود و درمان را سختتر کند. بنابراین برای افرادی که نشانههای شروع این بیماری را در خود میبینند، پیشنهاد میکنیم نسبت به علائم آن آگاه باشند و درمان آن را در اولویت قرار دهند. برخی از نشانههای این بیماری شامل موارد زیر است:
- فرد پس از کندن مو شروع به جویدن و گاز گرفتن آن میکند.
- احساس حس رضایت و لذت بعد از کندن موها به فرد دست میدهد.
- کندن موها توسط فرد در قسمتهای خاصی از بدن، مثل ابروها به صورت متمرکز انجام میشود.
- فرد پس از کندن مو شروع به بازی با آنها میکند.
- با کندن مو حس اضطراب فرد تسکین پیدا میکند.
- فرد به دنبال راهی برای تنها ماندن و کندن موها میگردد.
- سایر رفتارهای وسواسی مثل کندن پوست و جویدن ناخن همراه با کندن مو در فرد نمایان میشود.
- فرد توانایی در کنترل و توقف کندن موها ندارد.
دلایل اختلال مو کنی چیست؟
دلایل متفاوتی برای بروز اختلال کندن مو میتواند وجود داشته باشد. برخی از مهمترین این دلایل ژنتیک، OCD، اضطراب، افسردگی، اوتیسم، ADHD و تغییرات هورمونی و شیمیایی هستند.

آیا اختلال مو کنی درمان دارد؟
به صورت کلی سه روش درمانی برای درمان اختلال مو کنی بکار میرود. این سه روش شامل رواندرمانی، دارو درمانی و یا روش ترکیبی است. در کنار این سه توجه به درمانهای خانگی که توسط خود فرد انجام میشود نیز، بسیار موثر است.
- رواندرمانی
بهتر است تمامی بیماران با مشاهده اولین علائم سریعتر به پزشک روانشناس مراجعه کنند چرا که افزایش دوره بیماری باعث میشود درمان سختتر شده و تغییر عادات نیاز به زمان بیشتری داشته باشد. در رواندرمانی با مراجعه فرد به روانشناس روشهای متفاوتی همچون درمان شناختی و یا درمانهای گروهی برای وی در نظر گرفته میشود.
2. درمان اختلال موکنی با نوروفیدبک
در سالهای گذشته با پیشرفت تکنولوژی، نوروفیدبک در درمان اضطراب نقش موثری را ایفا کرده است. از آنجایی که اضطراب یکی از ریشههای بروز اختلال مو کنی است، درمان اضطراب با نوروفیدبک از روشهای قطعی به حساب میآید. از طرفی چون این روش با پیشنهاد پزشک روانشناس برای بیمار در نظر گرفته میشود میتواند زیرمجموعه روش رواندرمانی به حساب آید. در نوروفیدبک امواج مغزی با قرار گرفتن سنسورهایی بر روی سر بیمار، تنظیم و نوسازی میشوند. در نوروفیدبک سایر اختلالاتی که ممکن است با تشخیص اشتباه امواج توسط مغز به عنوان موج ناهنجار، به وجود آمده باشد، درمان میشود.
۳. دارو درمانی
یکی دیگر از روشهای درمان اختلال موکنی استفاده از دارو زیر نظر روانپزشک است. توجه کنید در این مورد نباید با تصمیم شخصی دست به مصرف قرص و دارو بزنید. چرا که ابتدا باید نوع وسواس شما توسط پزشک تشخیص داده شود و در صورت نیاز اقدام برای درمان دارویی شروع شود. در این مرد بهتر است اگر در شهر تهران زندگی میکنید، برای مراجعه حضوری به دنبال بهترین روانپزشک در تهران باشید.
۴. درمان خانگی
- درمانهای خانگی جزو روشهای ساده و و در عین حال زمانبر هستند. این روشها در طولانی مدت تاثیر خود را نشان میدهند نکته مهم برای اثربخشی آنها تداوم و مقید بودن بیمار است.
- برخی راههایی که برای تغییر عادت کندن مو میتواند استفاده شود تا به کمک آن بتوان عواطف و هیجانات ناشی از آن را کنترل کرد، شامل موارد زیر است:
- توپ استرس همراه خود داشته باشید و برای جلوگیری از کندن مو، آن را فشار دهید.
- دستان خود را مشت کرده و عضلات آن را منقبض کنید.
- اگر کندن در ناحیه سر اتفاق میافتد سعی کنید به صورت دائمی کلاه بگذارید و یا دستمال سر ببندید.
- برای جلوگیری از کندن موی سر، اگر میتوانید موهای خود را کوتاه نگه دارید.
- راه مناسب خود را برای دور کردن تنش و اضطراب پیدا کنید. راههایی همچون حموم، موزیک ملایم، صحبت با دوستان، پیادهروی و ورزش
۵. روش ترکیبی
برخی از پزشکان همزمان با درمانهای روانشناسی، دارو درمانی و یا درمانهای خانگی را نیز در دستور کار بیمار قرار میدهند. به این صورت که همزمان با درمان (مثلا دارویی) زیر نظر روانپزشک، با روش خانگی سعی در تغییر برخی عادتهای بیماران میکنند تا به مرور بتوانند نتیجهی دائمی از درمان را برای بیمار رقم بزنند.
در این میان مراجعه به پزشک پوست و مو هم میتواند بسیار موثر باشد. بهبود و ترمیم ناحیه آسیب دیده در روحیه و اعتماد به نفس بیمار نقش بالایی دارد و به او در ادامهی روند درمان کمک کند.
اختلال مو کنی چه عوارضی دارد؟
اختلال مو کنی هم مانند هر بیماری دیگری عوارضی را به همراه دارد و در صورتی که درمان نشود ممکن است اثرات آن غیرقابل جبران باشد.
برخی از عوارض این بیماری شامل موارد زیر است:
- میتواند باعث ریزش جزئی، کامل و یا سکهای مو شود.
- میتواند در طولانی مدت باعث طاسی سر شود.
- ممکن است در زندگی اجتماعی فرد و روابط او با دیگران اختلالاتی ایجاد کند.
- این بیماری اگر درمان نشود ممکن است باعث افسردگی، گوشهگیری و کاهش اعتماد به نفس فرد شود.
- جدای از اینکه این بیماری ممکن است ریشههای اضطرابی داشته باشد، خود تشدید کننده اضطراب و استرس خواهد بود.
- در برخی موارد آسیبهای پوستی شدیدی مثل آسیب در بافتها، خارش، حساسیت پوستی بروز میکند.
- در بیمارانی که موی کنده شده را میخورند، اختلالات گوارشی پدیدار میشود.
سخن پایانی
آنچه در این مقاله خواندیم جهت آشنایی با اختلال مو کنی و دلایل و علائم ایجاد آن بود. همانطور که خواندید اصلیترین ریشه این بیماری اضطراب است و همچنین میتواند از سایر اختلالات وسواسی نیز ناشی شود.
آنچه در این مقاله خواندیم جهت آشنایی با اختلال مو کنی و دلایل و علائم ایجاد آن بود. همانطور که خواندید اصلیترین ریشه این بیماری اضطراب است و همچنین میتواند از سایر اختلالات وسواسی نیز ناشی شود.اگر این بیماری را در خود و یا اطرافیانتان تشخیص دادهاید، برای اطمینان و درمان قطعی آن با نوروفیدبک میتوانید به کلینیک آرام که بهترین مرکز نوروفیدبک در تهران به شمار میآید، مراجعه کنید.